Många gånger har jag stannat för att beundra stenmurarna kring kyrkogårdarna vid By kyrka. Stanna till när du är där. Titta på dem. Jag är säker på att du kommer att hålla med mig om att de är ett konstverk. Stenblock som väger mellan 150 och 1500 kilo, prydligt lagda på varandra för att sedan se ut som – du gissade det – ett pussel.
För att ta reda på hur dessa fenomen skapades gick jag direkt till källan, Lars-Erik Bäckman på Bäckmans Stenhuggeri i Karlstad. Enligt honom finns bakom dessa murar en tillverkningsprocess, vilken jag kommer att berätta om från början till slut.
Handgjord av Bohusgranit
Den specifika mur som fascinerade mig är bredvid huvudingången till den nya kyrkogården vid By kyrka. Lars-Erik talade om är den handgjord av Bohusgranit. Han tillade att denna typ av mur kallas för en blockstenmur. Med andra ord, det är en mur som består av rektangulära, fyrkantiga och triangulära och även stenblock i andra udda former.
Efter att kyrkan beställt muren, var första steget i tillverkningsprocessen att personal från stenbrottet i Bohuslän besökte platsen där muren skulle byggas, för att bestämma hur lång och hög muren skulle vara. Med denna information återvände de till stenbrottet. Där valde de ut graniten som de skulle forma, för att bilda den pusselliknande muren. Varje block numrerades för att eliminera gissningar när muren skulle monteras vid kyrkogården.
Monteras enligt det numrerade schemat
Därefter transporterades blocken till kyrkogården där de monterades genom att följa det numrerade schemat. Muren sattes slutligen på plats med hjälp av maskiner. Den pusselliknande mur som kan ses utanför kyrkogården matchas av baksidan, som kan ses från kyrkogården. Framsidan och baksidan är separerade med ungefär en halv meter. Detta utrymme är fyllt med de småbitar av granit som flisades bort från blocken.
Växtlighet uppepå muren och nedfall från träd kan skada muren. Lars-Erik påpekade att om utrymmet mellan bak-och framsidan fylls på med växtdelar som sedan fryser och expanderar under vintern kan det skada muren. För att förhindra detta läggs en fiberduk över fyllningsmaterialet ungefär 20 centimeter från toppen av muren.
Andra slags murar
Blockstensmurar är inte den enda typ av murar som finns på kyrkogårdar. Det finns i Säfflepastorat andra typer av murar. Följande är exempel på murar som byggts av andra material.
Kullerstenmururen vid Tveta kyrkogård är gjord av rundade gnejsblock staplade ovanpå varandra. Denna mur har också ett utrymme mellan bak-och framsidan som hanteras på samma sätt som muren vid By kyrka. Gnejs i denna mur är förmodligen från ett lokalt brott.
Nyligen installerades vid Bro kyrka en släntstabiliseringsmur och en kallmursblockmur. En kallmursblockmur av skiffer från Norge är vad man ser när man tittar på muren. Detta är en fasad som döljer vad som ligger bakom den. Bakom fasaden finns en rad av två meter långa, en meter breda och en meter höga nätlådor. Dessa är placerade ände mot ände och fyllda med stenar för att förhindra att jorden i slänten glider.
Tillverkningsprocessen bakom dessa murar är egentligen ganska enkel. Men det krävs mycket hårt arbete och självklart skickliga hantverkare – eller skall man kanske säga konstnärer.
No comments:
Post a Comment