Saturday, October 31, 2020

Rollen som rädsla spelar i dagens samhälle

 Rollen som rädsla spelar i dagens samhälle

Jag undrar om vi helt förstår den roll som rädsla spelar i dagens samhälle. Rädslan har nog ingen konkurrens, när det gäller instinkterna som driver oss. 

Förnekelse av klimatförändringar kan vara baserat på rädsla. De som motsätter sig att klimatförändringarna är skapade av människan, är rädda för att förlora sin levnadsstandard, rädda för få höra att deras vanor är dåliga för jorden och rädda för förändringar som kommer att göra så att de får det sämre. 

Rädsla anger även tonen för mycket av dagens politik. Ofta använder politiker rädsla för att främja sin sak. Populistiska politiska ledare dikterar inte ett lands moral. De är en produkt av det. Människor blev inte främlingsfientliga, sexistiska, rasistiska den dagen då ledare valdes eller blev populära. Ledarna är populära eftersom en del av befolkningen har dessa fördomar.

Nu är coronaviruset med oss. Och det kan vara svårt att säga när försiktighetsåtgärder gällande viruset blir till rädsla.

Det är juldagskväll år 1965, och Olof Palme, 38 år gammal, talar i Sveriges Radio. Palme vill belysa en stor samhällsförändring som inletts. Sverige håller på att bli ett invandrarland. 

”Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta, men så enkelt är det ändock icke”, säger Palme.

Han fortsätter: ”Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt.”

Diskussionen på båda sidor av Atlanten efter George Floyds brutala död belyser det som Olof Palme sade för 55 år sedan. Idag kan det kallas för latent eller strukturell rasism.

De onda krafterna försvinner inte. Kan detta bero på rädsla? För alla som lever med invandring, globalisering, mångkulturella samhällen, klimatförändringar, populistiska politiska ledare och coronaviruset kan rädsla bli en kraft som är utom kontroll. 

Kan vi övervinna rädsla? Det borde gå. Jag tror att kunskap kan övervinna rädsla. Och om vi blir trygga i våra kulturella identiteter och värderingar, kan vi förhoppningsvis behärska det som vi är osäkra inför och den rädsla som följer med det. Är det inte värt ett försök?

David Wold

 

 

No comments:

Post a Comment