Sunday, January 5, 2020

Är religion ett offer för stamtänkande?

Är religion ett offer för stamtänkande?
Av David Wold
Varje år runt årsskiftet väljer ledarskribenter i ledande tidningar "årets ord". Nu är det juni, så jag är sex månader för sen med mitt val. Neil Young sjöng, "När jag var snabb, kom jag ändå alltid för sent." Så vilket är mitt val till årets ord sex månader för sent? Gör dig redo, för här kommer det. ”Stamtänkande”.
Erik Helmersson, som skriver i Dagens Nyheter beskriver stamtänkande så här: Det är en av mänsklighetens värsta farsoter. Stamtänkandet delar upp oss i grupper och säger att min grupp på olika sätt är överlägsen din. När det gäller att komma på varför och på vilka sätt min grupp är bäst har vår fantasi inga begränsningar.
Se er omkring. Stamtänkandet är genomgripande. Det kan ses i fördomar som t.ex. extrem nationalism, antisemitism, sexism och rasism. Och religion är tyvärr inget undantag.
Religion och stamtänkande
Ofta står dagens religioner i motsats till vad deras grundare stod för. Jesus fokuserade på de sjuka och de fattiga. Men idag har vissa kristna framgångar genom att ta avstånd ifrån homosexuella, klimatförändringar, immigranter och vetenskap.
Muhammad höjde på sin tid kvinnornas status. Medan en del muslimer idag anser att kvinnor måste ha en manlig förmyndare och förordar stympning av unga flickors könsorgan. 
Buddha skulle förmodligen förskräckas av behandlingen av Rohingyer i Myanmar.
Martin Luther kan ses i detta sammanhang. Å ena sidan fanns den Luther som översatte Bibeln och reformerade den korrupta katolska kyrkan. Eller den Luther som utmanade de mäktiga. Eller Luther, den andliga ledaren vars idéer förändrat kyrkan för alltid.
Men det finns en mörkare sida av Luther. Den Luther gillar vi inte. Stamtänkande Martin Luther. Den Luther som hatade judar, turkar och papisterna. Skulle den svenska lutherska kyrkan idag acceptera denna sida av Luther? Knappast.
Grundarna av religionerna var djärva och karismatiska visionärer som inspirerade med sina etiska och goda åsikter, medan deras läror ibland har förändrats. De flesta av världens religioner hävdar att deras traditioner högt värderar kärlek, medkänsla, förlåtelse och universell fred. Historien har dock visat att religion ofta har mänskliga brister.
Positivt religiöst stamtänkande
Stamtänkandet delar in oss i grupper som säger att min stam är bättre än din stam. Det kan kallas för negativt stamtänkande. Om medlemmarna i en religion anser sig vara moraliskt överlägsna kommer de troligtvis anse att människor av andra religioner är förlorade själar eller t.o.m. mindre värda och icke troende. Är det religions budskap? Knappast.
Låt oss se tillbaka på Helmerssons beskrivning av stamtänkande. Är stamtänkande alltid negativt? Eftersom människor är sociala varelser, är det kanske nödvändigt för människor att tillhöra till en stam? Finns där någonting som kan kallas för positivt stamtänkande? Religion användes ursprungligen, t.ex., för att rättfärdiga slaveri men senare även för att inspirera till dess avskaffande.
Var går gränsen mellan negativt och positivt stamtänkande? Till exempel, är etniska skämt negativt stamtänkande? Vissa säger ja och några säger nej. Kanske beror det på sammanhanget? Om norska/svenska skämt berättas bland dem som ser ner på norrmän/svenskar, är de exempel på negativt stamtänkande. Å andra sidan, om en norrman och en svensk utbyter norska och svenska skämt bara för gott skratt, kanske det är ett exempel på stamtänkandes existens men ändå inte skadligt.
Jesus, fariséerna och stamtänkande
Är religion ett offer för stamtänkande? Positivt eller negativt? Jesus upptäckte detta problem för två årtusenden sedan. Fariséer hade hårda hjärtan och dömde andra med självrättfärdig glädje. Som om inte det var nog, så såg de sig själva som rättfärdiga. Jesus förklarade i liknelsen om farisén och tullindrivaren: "Han (tullindrivaren) gick hem igen rättfärdigad, i motsats till den andre (farisén). Ty var och en som upphöjer sig, han skall bli förödmjukad, men den som förödmjukar sig, han skall bli upphöjd. (Lukas 18:14)
Religionen är viktigt i dagens värld, men den måste alltid visa sin bästa sida – positivt stamtänkande. Negativt stamtänkande måste motarbetas. Varje religion måste motarbeta begrepp som t.ex. extrem nationalism, antisemitism, sexism och rasism – och till och med dåliga etniska skämtar. Religioner måste visa att alla människor har lika värde och att ingen får diskrimineras. Annars kommer mer och mer ondska att göras i religionens namn. Och fler och fler människor kommer att fråga vad är religion bra för.
Där finns en grundläggande etisk princip som återfinns inom många religioner samt filosofiska och etiska läror. Kristendomen säger det så här: "Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem". (Matt 7:12)

No comments:

Post a Comment